ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ХВОРИХ, ЯКІ ПЕРЕНЕСЛИ ІНФАРКТ МІОКАРДА - Подпрядова, А.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Вивчити, оцінити та розробити модель оцінки якості життя хворих, які перенесли інфаркт міокарда. Матеріали та методи. Дослідження проведено шляхом статистичної обробки даних анкетування хворих, які перенесли інфаркт міокарда (310 анкет). З метою вивчення якості життя хворих було використано бібліосемантичний, статистичний та медико-соціологічний методи. Результати. Середній показник якості життя хворих склав 52,48±0,45% та знаходився у межах від 34,64% до 71,07%. У чоловіків середній рівень якості життя склав 53,47±0,54%, у жінок – 50,83±0,75% відповідно. Серед респондентів у віковій групі 34-49 років середній показник якості життя склав 61,69±0,59%, 50-64 років - 55,18±0,28% та у віці 65-81 років становив 42,71±0,42% відповідно. На основі розрахованих коефіцієнтів множинної регресії було виявлено, що найбільший вплив на якість життя хворих, які перенесли інфаркт міокарда мали обмеження у фізичній (Rxy=-0,265) та психологічній (Rxy= -0,247) сферах. Висновки. Розроблена модель дозволяє прогнозувати якість життя хворих, які перенесли інфаркт міокарда та дає можливість застосовувати її у лікувальному процесі з метою покращення якості життя.