ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНОГО СТАНУ СТУДЕНТІВ З УРАХУВАННЯМ СТУПЕНЯ НАПРУЖЕННЯ РЕГУЛЯТОРНИХ СИСТЕМ - Сливка, Я.І.; Савка, Ю.М.; Кентеш, О.П.; Бугір, І.В.; Райко, О.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – визначити взаємозв’язок між психофізіологічними показниками та ступенем напруження регуляторних систем з урахуванням показника активності регуляторних систем. Матеріали та методи. Обстежено 86 студентів другого та третього курсу віком від 18 до 20 років. Використано анкетні, інструментальні та статистичні методи дослідження. Результати та висновки. У ході дослідження виявлено взаємозв’язок між психофізіологічним станом студентів та їх адаптаційними можливостями. В якості інтегрального показника ступеня функціонального напруження автономної нервової системи доцільно використовувати показник активності регуляторних систем, запропонований Р.М. Баєвським. Зростання значень показника активності регуляторних систем пов’язане з рядом змін у структурі варіабельності серцевого ритму, а саме, посиленням активності симпатичних впливів, зниження впливу дихальної періодики, зростанням активності центральних регуляторних впливів. Встановлено, що студенти з незадовільним рівнем адаптації та виснаженням регуляторних механізмів характеризуються достовірно вищим рівнем особистісної тривожності, низькою стресостійкістю, зростанням рівня психосоматичних проявів.