ФАКТОРИ РИЗИКУ: МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ, ОЦІНКА, ВИКОРИСТАННЯ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я - Таралло, В.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – встановити системні аспекти наукового розгляду факторів ризику здоров’ю та життю людей, їх виміру та оцінки для використання в поточній практиці галузі охорони здоров’я і становленні майбутньої страхової медицини в Україні. Матеріал та методи. Використано власно розроблені методи системного аналізу медико-соціальних явищ, а також матеріали, перебігу процесів здоров’я населення України та її окремих регіонів за останні 40 років. Результати. Показано, що ризики здоров’ю та життю – ведучі динамічні інтегральні показники здоров’я населен’я, здатні для використання в практиці охорони здоров’я для оцінки як особистого здоров’я людей, так і середовища його проживання і безпосередньо системи захисту, охорони та развитку здоров’я людей, плануванния і оцінки відповідних оздоровчих програм, ефективності використання запланованих для їх реалізації ресурсів. Висновки. Фактори ризику – основа виміру інтегральних страхових ризиків здоров’я людей і побудови ресурсних основ системи їх медичного страхування і, в цілому, страхової медицини в Україні.