ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ ГОСТРОГО ПУЛЬПІТУ ТИМЧАСОВИХ ЗУБІВ З УРАХУВАННЯМ СТАДІЇ ЇХ РОЗВИТКУ - Клітинська, О.В.; Зорівчак, Т.І.; Гасюк, Н.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – розробити покази до вибору оптимального методу лікування гострих пульпітів тимчасових зубів з урахуванням стадії розвитку кореня ураженого зуба. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали наукові розробки вітчизняних та закордонних дослідників. В ході дослідження використано бібліосемантичний метод та структурно-логічний аналіз. Методичною основою дослідження став системний підхід. Результати. Розроблено методику вибору лікування пульпітів тимчасових зубів з урахуванням стадії кореня, на якій знаходиться уражений зуб, групи здоров’я, до якої належить пацієнт та стоматологічного статусу його ротової порожнини. Таким чином, пацієнтам, які відносяться до III та IV груп здоров’я з субкомпенсованою або декомпенсованою формами карієсу (III та IV групи стоматологічного здоров’я) ефективним та правильним буде проведення екстирпації пульпи. Пацієнтам, які належать до I та II груп здоров’я з компенсованою формою карієсу (I та II групи стоматологічного здоров’я) і не хворіють більше чотирьох разів на рік, можна здійснювати лікування пульпіту ампутаційним методом. Висновки. Обираючи той чи інший метод лікування пульпіту тимчасових зубів, необхідно врахувати вік пацієнта, стадію кореня, на якій знаходиться уражений зуб, стоматологічний статус ротової порожнини та загальносоматичний стан організму.