МИКОЛА ГЕОРГІЙОВИЧ ВІТЕНБЕРГЕР – ЮВЕЛІР ХІРУРГІЧНОЇ СПРАВИ. ДО 110-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ - Рогач, І.М.; Данко, Д.В.; Ряшко, В.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – вивчити професійну діяльність Миколи Георгійовича Вітенбергера, колишнього завідувача хірургічного відділення Мукачівської центральної районної лікарні, вчителя наступних поколінь лікарів-хірургів. Матеріали: спогади сучасників, документи особової справи та родинного архіву. Методи: історичний, системний та структурно-логічний аналіз. Результати. У роботі висвітлено яскраві сторінки життя і діяльності видатного лікаря, одного із старійшин хірургії Закарпаття, організатора хірургічної служби Мукачева – Миколи Георгійовича Вітенбергера (1909–1997 рр.). Публікація приурочена 110-ій річниці від дня його народження. Висновки. Микола Вітенбергер – це людина, яка створила хірургічну службу в Мукачеві, людина реформатор-шукач, особистість ризикована, але в той же час відповідальна, талановита та освічена, яка сміливо робила перші кроки в нових на той час галузях хірургії. Це дійсно видатна особистість минулого століття, яку будуть пам’ятати в Закарпатті ще не одне десятиліття.