ОЦІНКА ІНДЕКСУ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТІВ, МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ, ЯК ПОКАЗНИКА СФОРМОВАНОСТІ ЇХ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕРЕЖУВАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - Мелега, К.П.; Кляп, М.І.; Чорей, С.Ф. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою роботи є визначення рівня сформованості здорового способу життя і культури здоров’я у студентів, майбутніх фізичних терапевтів, як показника їх здоров’язберережувальної компетентності. Методи дослідження: анкетне опитування на основі розробленого опитувальника для кількісної оцінки індексу здорового способу життя (ІЗСЖ), антропометричні вимірювання. Результати. Бальна оцінка ІЗСЖ проводиться за 8 шкалами, які відображають основні складові здорового способу життя: 1) харчування; 2) сон; 3) фізична активність; 4) дозвілля; 5) режим дня; 6) контроль стресу; 7) соціальна активність; 8) відсутність шкідливих звичок. Максимальна кількість балів за 8 шкалами – 80 балів. Визначений показник ІЗСЖ вірогідно не відрізняється у юнаків та дівчат і становить 50,3 балу та 49,4 балу (p>0,05), відповідно, та оцінюється як середній. Найнижчі показники виявлено за шкалами «Режим дня» та «Контроль стресу», особливо у дівчат. Висновки: більшість студентів, які навчаються за фахом фізична терапія, дотримуються ЗСЖ та демонструють задовільний рівень здоров’язбережувальної компетентності, однак частина потребує проведення відповідних поведінкових заходів для модифікації способу життя.