ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ТА ПОШИРЕНІСТЬ ХВОРОБ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ СЕРЕД ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Огнєв, В.А.; Трегуб, П.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – вивчити і проаналізувати захворюваність та поширеність хвороб підшлункової залози серед дорослого населення Харківської області. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження при виконанні роботи були дані галузевої обліково-звітної статистичної медичної документації за період з 2013 по 2017 роки в Харківській області з використанням статистичного та бібліосемантичного методів. Результати. Показник захворюваності хворобами підшлункової залози серед дорослого населення Харківської області за період 2013–2017 рр. незначно знизився на 13,66 % з 216,21 на 100 тис. дорослого населення в 2013 р. до 186,67 на 100 тис. дорослого населення в 2017 році. Показник поширеності хвороб підшлункової залози за даний п’ятирічний період зріс на 2,93% з 1967,80 в 2013 р. до 2025,43 на 100 тис. дорослого населення в 2017 році. Висновки. Зростання показників захворюваності та поширеності хвороб підшлункової залози серед дорослого населення Харківської області за період 2013–2017 рр. свідчить про необхідність оптимізації діючої моделі надання медичної допомоги та реабілітації даного контингента населення.