МІСЦЕ ТА РОЛЬ ВОЄННО-МЕДИЧНОЇ ДОКТРИНИ УКРАЇНИ У ФОРМУВАННІ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ВІЙСЬКОВОЇ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Жаховський, В.О.; Лівінський, В.Г.; Кудренко, М.В.; Слабкий, Г.О.; Мельник, І.П.; Ясінський, В.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідження місця Воєнно-медичної доктрини України в системі нормативно-правових актів військової охорони здоров’я та керівних документів військової медицини, її ролі у формуванні в державі сучасної системи охорони здоров’я військовослужбовців. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – система охорони здоров’я військовослужбовців. Предмет дослідження – Воєнно-медична доктрина України. Методи дослідження: бібліографічний, аналітичний, системного підходу. Результати. Опрацювання перспективних шляхів реформування вітчизняної охорони здоров’я, вирішення питання побудови сучасної системи медичного забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань супроводжується пошуком нових організаційних форм раціонального й ефективного використання військових і цивільних медичних ресурсів, їх науковим обґрунтуванням та розробкою нової нормативної бази їх діяльності. Висновки. Воєнно-медична доктрина України та Державна цільова програма розбудови військової охорони здоров’я України, що має бути розроблена з урахуванням положень Доктрини, дозволять створити необхідну структуру та комплект сил і засобів військово-медичних служб, покращити їх матеріально-технічне оснащення та слугуватимуть основою формування медичної складової високої боєготовності та боєздатності військ, а в особливий період дозволять створити єдиний медичний простір в інтересах медичного забезпечення всіх Сил оборони.