ЗНАЧЕННЯ ПРИВАТНИХ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАСЕЛЕННЯ М. КИЄВА СТОМАТОЛОГІЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - Чопчик, В.Д.; Орлова, Н.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – визначити роль і місце приватного сектора у наданні стоматологічної допомоги населенню м. Києва. Матеріали і методи. Медико-статистичний метод використано для оцінки діяльності приватних стоматологічних закладів столиці за матеріалами форм статистичної звітності (фф. №17, №20), зведених по м. Києву за 2008–2017 рр. Результати. Встановлено, що впродовж 2008–2017 рр. вагомо зросли обсяги усіх видів стоматологічної допомоги, наданої жителям столиці у приватних стоматологічних закладах. У 2017 р. на приватні заклади припадало 29,87% від усіх відвідувань зроблених дорослим населенням до стоматологів, 61,70% виготовлених зубних протезів, 31,90% випадків лікування карієсу зубів, 30,10% стоматологічних операцій. Висновки. Переважна більшість населення продовжує одержувати стоматологічну допомогу у комунальному/ державному секторі охорони здоров’я, а для 10,1% жителів вона є взагалі недоступною. Тому пошук нових форм організації стоматологічної допомоги, зокрема із використанням механізмів державно-приватного партнерства, здатних забезпечити доступ до якісних стоматологічних послуг для всіх верств населення, набуває особливої актуальності.