КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ ГРОМАДСЬКИМ ЗДОРОВ’ЯМ - Гребняк, М.П.; Ковальчук, Л.Й.; Кірсанова, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – обґрунтувати засади концептуальної моделі управління громадським здоров’ям. Матеріали та методи. У роботі використані нормативно-правові документи у сфері громадського здоров’я, інформація міжнародних організацій, результати наукових досліджень. Використані методи дослідження – інтерпретація наукових даних, логічного узагальнення та структурно-функціональний підхід. Результати. Громадське здоров’я відноситься до визначальних чинників розвитку суспільства. Розбудова системи формування популяційного здоров’я потребує розробки здоров’яформуючих технологій на тлі критичного перегляду існуючих механізмів управління охороною здоров’я та врахування багатофакторності його природи. Висновки. Кризові явища у стані здоров’я населення держави (депопуляція, звужений режим відтворення населення, високі рівні смертності), детермінують створення ефективної системи громадського здоров’я. Концептуальна модель управління громадським здоров’ям складається із наступних блоків: завдання, принципи, напрямки управління, економічні рівні, критерії ефективності. Широке впровадження ринкових механізмів у діяльність практичних органів охорони здоров’я детермінує примат економічних принципів управління громадським здоров’ям.