СУЧАСНІ МОЖЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ ПРЕЕКЛАМПСІЇ У ВАГІТНИХ - Бисага, Н.Ю.; Корчинська, О.О.; Жултакова, С.; Андрашчикова, Ш.; Шлоссерова, А.; Галдунова, Г.; Рібарова, Л. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – узагальнення сучасних даних про можливості профілактики прееклампсії у вагітних. Матеріали та методи. Вивчення іноземних та вітчизняних джерел літератури за останні 10 років щодо виявлення сучасних можливостей профілактики прееклампсії у вагітних. Результати та висновки. Традиційно високі показники перинатальної захворюваності та смертності, зростання частоти атипових форм патології, значні матеріальні витрати, необхідність напруженої діяльності персоналу під час надання допомоги роблять проблему прееклампсії актуальною як із медичної, так і з соціальної точки зору. Гіпертензивним порушенням, обумовленими вагітністю, можна запобігти. Хронічним захворюванням запобігти неможливо, у всякому разі, не шляхом профілактичного лікування під час вагітності.