СУЧАСНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Брич, В.В.; Дуб, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою дослідження було вивчення режиму харчування студентської молоді ДВНЗ «УжНУ» в розрізі ймовірного впливу на стан їх здоров’я. Матеріали та методи: системний підхід і системний аналіз використовувався на всіх етапах дослідження; соціологічний – для отримання інформації шляхом письмового опитування респондентів; статистичний метод – для математичної обробки отриманих даних. Особливості режиму харчування студентської молоді визначали за допомогою анкетування. Анкета складалася з 2 блоків питань: з 6 питань, які включали особисті дані (факультет, курс, вік, стать, вага, зріст); з 36 питань на тему харчування (з варіантами відповідей). Також були проведені антропометричні дослідження (показники зросту, маси тіла) та розрахунок індексу маси тіла (ІМТ). В дослідженні взяли участь 96 студентів І–V курсів ДВНЗ «УжНУ». Результати. На основі аналізу показників розрахованого індексу маси тіла (ІМТ), встановлено, що у 72% опитаних студентів ІМТ в межах норми, 22% респондентів мають гіпертрофічну будову тіла, і як з’ясувалося, переважно за рахунок систематичного та надмірного вживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жирів і вуглеводів, і 6% – гіпотрофічну. Цікавим виявився і той факт, що серед осіб зі зниженим ІМТ 2 особи чоловічої статі, а серед осіб зі з підвищеним ІМТ – тільки 1 особа жіночої статі.