СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ СУЇЦИДІВ СЕРЕД ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Іваць, А.Р.; Романів, О.П.; Надь, Б.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: проаналізувати основні причини суїцидів серед осіб молодого віку; визначити фактори ризику, які приводять до спроб самогубства; виділити особливості поведінки осіб зі схильністю до самогубства. Матеріали та методи. Проведено аналіз статистичних даних та публікацій, присвячених тематиці суїцидальної поведінки у підлітків та юнаків. Результати. Кожне самогубство – це трагедія, яка впливає на сім’ї, громади та цілі країни, тривалий час впливаючи на життя людей, яких воно торкнулося. Саморуйнівна (аутоагресивна) поведінка є актуальною морально-етичною та медико-соціальною проблемою. Проте в офіційну статистику самогубств потрапляють лише явні випадки суїциду, тому число реальних самогубств значно перевершує офіційні цифри. Причиною більшості так званих «смертей від нещасного випадку» (передозування лікарських препаратів, аварії на дорогах, падіння з висоти тощо) насправді є суїциди.