РОЛЬ БАТЬКІВ В ПРОЦЕСІ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Надь, Б.Я.; Романів, О.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: на основі теоретичного аналізу даних про реабілітаційну роботу з дітьми-інвалідами проаналізувати структуру реабілітаційної системи та встановити роль та функцію батьків дітей-інвалідів у комплексній реабілітації. Матеріали та методи. У роботі використано дані із наукових досліджень та оглядів,зокрема ВООЗ,присвячених питанням комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та аспектам пов’язним з нею. У ході виконання роботи застосовано інформаційно-аналітичний метод. Результати. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, "реабілітація" [людей з обмеженими можливостями] – це процес, націлений на надання їм можливості досягти і підтримувати їх оптимальні фізичні, сенсорні, інтелектуальні, психологічні та соціальні функціональні рівні. Реабілітація надає інвалідам інструменти, необхідні їм для досягнення незалежності та самовизначення ". Висновки. Основний акцент при вирішенні проблем дітей-інвалідів зміщується в бік реабілітації, сенс якої полягає в комплексному багатопрофільному підході до пристосування (відновленню) здібностей дитини до побутової, суспільної, а в майбутньому і професійної діяльності з урахуванням рівня його фізичного, психологічного та соціального потенціалу стосовно до особливостям мікро- і макросоціального оточення. Кінцевою метою комплексної багатопрофільної реабілітації є надання дитині з анатомічними дефектами, функціональними порушеннями, соціальними відхиленнями можливості щодо незалежної і повноцінної життєдіяльності. Поставлений на перше місце взаємозв’язок «батьки-дитина», як один із основних факторів реабілітаційної програми доказує,що в центрі уваги поряд із спеціалістами повинні знаходитися саме батьки та «екологія» в сім’ї. Отже,у центрі мультидисциплінарного підходу реабілітації дітей з інвалідністю головна роль належить батькам,за участю яких процес реабілітації є якіснішим, успішнішим та ефективнішим.