СТОМАТОЛОГІЧНИЙ СТАТУС І ОСОБЛИВОСТІ ГІГІЄНІЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ВІКОМ 3–6 РОКІВ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Пришляк, Н.М.; Горзов, В.В.; Дуткевич-Іванська, Ю.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. На підставі комплексного стоматологічного обстеження, вивчення рівня гігієнічних знань і навичок, харчових звичок, обґрунтувати методику медико-гігієнічного стоматологічного виховання дітей віком 3-6 років з порушеннями опорно-рухового і нервово-м’язового апарату, що відвідують ДДНЗ Закарпатської області. Матеріали і методи дослідження. Проведено стоматологічне обстеження дітей з порушеннями ОРА і практично здорових дітей у віці від 3 до 6 років, які постійно проживають в Закарпатській області. Групи обстежених формувалися з урахуванням рівномірного розподілу за віковими періодами розвитку. Було обстежено 26 дітей з порушеннями ОРА. Рухові порушення відповідали легкому та середньому ступеню. До групи контролю увійшли 120 здорових дітей. Результати. Аналіз результатів проведеного стоматологічного обстеження показав велику частоту порушень таких функцій щелепно-лицевої ділянки, як ковтання і мовна артикуляція у дітей з порушеннями ОРА в порівнянні зі здоровими дітьми. Крім того, у дітей з порушеннями ОРА частіше реєструвалися захворювання пародонту, некаріозні ураження твердих тканин зубів, адентії постійних зубів. Поширеність карієсу зубів була висока і не відрізнялася в обох групах спостереження. Висновки. Стоматологічний статус дітей дошкільного віку з порушеннями опорно-рухового апарату, в порівнянні зі здоровими дітьми, характеризувався високою частотою порушень функцій ковтання і мовної артикуляції, захворювань пародонта, адентія постійних зубів, некаріозних уражень твердих тканин тимчасових і постійних зубів, а також більшою інтенсивністю розвитку карієсу.