НАПРЯМКИ КОРЕКЦІЇ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПОРУШЕНЬ ФУНКЦІЇ ГАЗООБМІНУ ТА ГЕМОДИНАМІКИ ПІСЛЯ РЕЗЕКЦІЇ ЛЕГЕНЬ - Співак, А.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Визначення порушення функції газообміну та гемодинаміки у хворих після резекції легень і на основі аналізу виявлених змін науково обґрунтувати і підібрати для них засоби і методи фізичної реабілітації. Матеріали та методи дослідження. Підібрано і проаналізовано науково-методичні літературні джерела з проблеми застосування засобів фізичної реабілітації при хірургічному лікуванні туберкульозу легень. Тонометрія, пульсометрія, частота дихання, ЖЄЛ. Результати. Адренокортикальна недостатність, пов’язана з операцією, посилює розвиток порушення кровообігу, призводить до зменшення об’єму крові, яка циркулює, падінню судинного тонусу і тим самим ускладнює стан хворого. Вищезазначені негативні фактори викликають в організмі після операції на легенях функціональні зрушення, серед яких провідне місце належить гіпоксії з розвитком гострої дихальної недостатності.