Вплив цифрових та соціальних медіа на здоров’я підлітків - Бондарчук, Н.Б.; Гордійчук, С.В.; Шатило, В.Й.; Горай, О.В.; Поплавська, С.Д. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – проаналізувати вплив цифрових та соціальних медіа на життя і здоров’я дітей підліткового віку, розкрити значення інформаційно-комунікативних технологій під час деформації ціннісних орієнтирів. Матеріали та методи. Використані матеріали досліджень вітчизняних та зарубіжних авторів, а також власні дослідження серед дітей підліткового віку. Результати. Переваги та ризики для підлітків під час використання засобів масової інформації значно впливають як позитивно, так і негативно на їхнє здоров’я, фізичний і психологічний розвиток. Висновки. Унаслідок проведеного дослідження виявлено позитивні результати для молоді, яка використовує різні види цифрових технологій і соціальних медіа, що проявляються під час соціалізації, отримання знань про здоров’я, покращення загального розвитку та успішності, опанування додаткових навичок. Негативними результатами є гіподинамія, депресія, витіснення суспільно-значущих цінностей, непоодинокі факти кіберзалякування, сексуальні домагання.