Аналіз впливу пандемії COVID-19 на онкологічну ситуацію (за даними огляду літератури) - Миронюк, І.С.; Голованова, І.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою є дослідження став аналіз вітчизняних та закордонних наукових публікацій щодо особливостей надання медичної допомоги онкохворим в умовах COVID-19. Матеріали та методи. Для аналізу літератури були використані наукометричні бази даних (Google Scholar, PubMed та Scopus, Web of Science), сайти наукових фахових видань, репозиторії закладів вищої освіти. Результати. Проаналізовані 23 наукові праці, що були опубліковані з 2020 по 2023 рік і встановлено, що основним напрямком публікацій були вплив СОVID-19 на надання комплексної медичної допомоги при злоякісних новоутвореннях (в тому числі раку легень). Висновки. За результатами проведеного аналізу можна констатувати, що вплив СОVID-19 на онкозахворюваність є неминучим, але завдяки правильно спланованим зусиллям клініцистів та правильному сприйняттю громадськості ризику не звертатися за медичною допомогою, якщо у них є симптоми, що вказують на рак, його можна мінімізувати.