Взаємозв’язок академічної успішності та академічної мотивації серед студентів-медсестер - Дужич, Н.В.; Марущак, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – проаналізувати взаємозв’язок академічної успішності та академічної мотивації здобувачів другого магістерського рівня вищої освіти зі спеціальності Медсестринство та фактори, що на них впливають. Матеріали та методи. У дослідження було включено 70 здобувачів 2 рівня вищої освіти за спеціальністю 223 «Медсестринство». Окрім загальних питань, у дослідженні використано опитувальник «Шкали академічної мотивації», який побудований на основі питальника AMS Р. Валеранда. Результати. Встановлено, що у студентів з відмінною академічною успішністю вірогідно вищими були пізнавальний мотив, мотиви досягнення, саморозвитку і самоповаги, а також інтроеційована та екстернальна регуляція стосовно даних респондентів з задовільною успішністю та доброю успішністю (окрім мотиву досягнення, який вірогідно не відрізнявся в досліджуваних групах). Серед здобувачів магістерського рівня за спеціальністю «Медсестринство» академічна мотивація зв’язана з академічною успішністю (вірогідна пряма середньої сили асоціація академічної успішності з пізнавальним мотивом, мотивами досягнення, саморозвитку і самоповаги, інтроеційованою та екстернальною регуляцією, та зворотній зв’язок з амотивацією), віком студентів (зворотня асоціація з пізнавальним мотивом (r = −0,31; р = 0,009)) та стажем роботи (прямий зв’язок зі стажем роботи (r = 0,32; р = 0,007)). На рівень академічної успішності серед досліджуваних кофакторів впливають тільки нічні зміни (вірогідна негативна асоціація слабкої сили між досліджуваними показниками (r = −0,24; р = 0,04)). Висновки. Рівень академічної успішності тісно пов’язаний з академічною мотивацією та корелює з віком і стажем роботи медсестер, які здобувають магістерський рівень вищої освіти.