Скринінг тривожно-депресивних розладів серед лікарів-інтернів південного регіону України - Лагода, Д.О.; Данильчук, Г.О.; Венгер, Я.І.; Корнован, Г.В.; Коваленко, С.Ф. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою нашого дослідження було провести скринінгові дослідження посттравматичного стресового розладу серед лікарів інтернів південного регіону України. Матеріали та методи. За дизайном досліджень проводилось у 2022–2023 років навчання серед ЛІ за фахом Загальна практика-сімейна медицина Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Для опитування нами було обрано опитувальник PTSD Checklist for DSM-5 (PCL-5) для виявлення наявного ПТСР впродовж останнього місяця. Нами було перекладано, адаптовано даний опитувальник та розроблена гугл-форма. Дана гугл-форма було запропонована ЛІ задля того, щоб вони самостійно в спокійній обстановці пройшли опитування Результати. Відчуття дратівливості, спалахи гніву чи агресивні дії за останній місяць «іноді» у себе відмітили 33,3 % (n = 10) ЛІ, тоді як почувають себе нервовими та відмічають те, що їх легко злякати 26,7 % (n = 8) опитаних (р ≤ 0,05). Такий загрозливий симптом, як важкість засинання, був відмічений у 20 % (n = 6) ЛІ, а складнощі із засинанням – у 46,7 % (n = 14). Це не може не торкнутися професійної діяльності ЛІ, а саме наявні симптоми ПТСР впливають на практичну та теоретичну складову роботи ЛІ. При підрахунку згідно з методологією опитувальника нами скринінгово було виявлено, що 12 ЛІ (40,00 %) з 30 опитаних мають ПТСР та потребують корекції цього стану (р ≤ 0,05). Разом із цим, якщо ми будемо розглядати по регіонам, то на Херсонщині 6 ЛІ мали ПТСР, на Миколаївщині – 2 та Одещині – 4. Нагадаємо, що у матеріалах та методах ми вказували, що на Херсонщині на момент навчання мешкало 7 ЛІ, тобто 85,72 % з них при скринінгу мали ПТСР. Висновки. Це проміжні результати та вимагають подальших спостережень задля надання кваліфікованої медичної допомоги лікарям-інтернам.