Чутливість та специфічність компонентів метаболічного синдрому у хворих на артеріальну гіпертензію залежно від хронотипу - Новак-Мазепа, Х.О.; Марущак, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – методом ROC-аналізу з’ясувати вплив хронотипу на компоненти метаболічного синдрому у пацієнтів із артеріальною гіпертензією. Матеріали та методи. У дослідження було включено 42 пацієнти з діагностованою есенціальною артеріальною гіпертензією 2 стадії, які перебували на стаціонарному лікуванні КНП «Торчинська районна лікарня Торчинської селищної ради». Результати. Дослідження показало, що у 52,38 % хворих на артеріальну гіпертензію виявляють метаболічний синдром (МС), що вірогідно не залежить від гендерної приналежності. Аналізуючи компоненти МС, які діагностувалися у хворих на АГ встановлено у 61,90 % пацієнтів абдомінальне ожиріння, у 42,86 % гіпертриацилгліцеролемію (ТАГ), а також гіперглікемію у 26,19 % осіб, що вірогідно не залежали від гендерної приналежності. У пацієнтів з АГ та вечірнім хронотипом прогнозується окружність талії ≥ 98 см (чутливість 0,93; специфічність 0,93), що відповідає абдомінальному типу ожиріння. Рівень САТ ≥ 157,5 мм.рт.ст. і ДАТ ≥ 97,5 мм.рт.ст. асоціюється з вечірнім хронотипом. При аналізі показників ліпідограми виявлено, що при вечірньому хронотипі у пацієнтів з АГ прогнозується концентрація ТАГ ≥ 2,12 ммоль/л (чутливість – 0,86, специфічність – 0,89) і ХС-ЛПВЩ ≤ 0,97 ммоль/л (чутливість – 0,93, специфічність – 0,90). У пацієнтів з АГ при вечірньому хронотипі прогнозується концентрація глюкози ≥ 5,5 ммоль/л (чутливість – 0,64, специфічність – 0,93). Висновки. У хворих на артеріальну гіпертензію з вечірнім хронотипом прогнозується зміна копонентів метаболічного синдрому, зокрема, прогресування ожиріння, дисліпідемії та гіперглікемії.