Модифіковані фактори, що пов’язані з раком молочної залози - Вовк, О.Я.; Хорош, М.В.; Голованова, І.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета полягає у визначенні основних модифікованих факторів ризику серед населення Полтавської області. Матеріали та методи. Дослідження проводилось кількісним методом із використанням дизайну «випадок-контроль». У дослідженні взяли участь жінки, що проходили онкологічний огляд у гінеколога Полтавської обласної клінічної лікарні. За допомогою спеціально розробленої анкети було проведене опитування 242 жінок (122 із встановленим фактом раку молочної залози і 120 здорових). Результати. Аналіз отриманих даних виявив, що впливовими факторами збільшення ризику захворювання є незадовільне матеріальне становище (в 2,8 раза), відсутність дітей (в 1,7 раза), аборти в анамнезі (в 2,06 раза), вживання контрацептивів (у 2,8 раза), паління (в 3,1 раза), спадковість (в 5,6 раза). Також достовірний вплив на підвищення ризику РМЗ чинили деякі особливості харчування – надмірне вживання м’яса та недостатнє вживання фруктів. Висновки. Як видно з результатів проведеного дослідження, соціально-демографічні та поведінкові фактори підвищують ризик розвитку раку молочної залози. Визначення вагомих факторів дозволяє орієнтувати фахівців первинної ланки області на їх профілактику.