Фактори, що впливають на формування культури здоров’я підлітків - Дудаш, Г.В.; Брич, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – проаналізувати наукові та літературні джерела щодо ймовірних факторів, що впливають на переконання молоді, пов’язані зі здоров’ям, та формують у неї мотивацію до збереження і зміцнення власного здоров’я. Матеріали та методи. Для досягнення мети дослідження було використано бібліосемантичний метод та метод системного аналізу. Матеріалами дослідження стали результати досліджень, методичні напрацювання зарубіжних та вітчизняних учених з питань формування переконань та мотивації молоді до збереження здоров’я та здорового способу життя. Результати. Визначено, що дитячий та підлітковий вік є найбільш сприятливим для формування цінностей та переконань у тому числі щодо культури здоров’я. На формування переконання щодо здоров’я у підлітків впливають: батьки або особи, які їх замінюють, друзі, вихователі, вчителі, інформація зі ЗМІ, соціальних мереж, інтернету. Висновки. Для формування позитивних переконань підлітків щодо здоров’я необхідний системний підхід та залучення до вирішення означеної проблеми галузі не лише охорони здоров’я, але й освіти, культури, соціальної роботи тощо. Важливим є також створення сприятливих умов для формування позитивної поведінки у підлітків щодо власного здоров’я.