Рівень використання національного класифікатора медичних виробів під час закупівлі медичних виробів у закладах охорони здоров’я України: за даними соціологічного дослідження - Картавцев, Р.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити рівень використання Національного класифікатора медичних виробів у процесі закупівлі медичних виробів у закладах охорони здоров’я України. Матеріали та методи. Матеріали: нормативно-правові документи, наукова література, результати соціологічного дослідження серед 324 керівників закладів охорони здоров’я спеціалізованої медичної допомоги: 98 генеральних директорів, 121 медичного директора, 24 заступників генеральних директорів з економічних питань, 81 голови тендерних комітетів закладів охорони здоров’я. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Показано недостатній рівень знань керівників закладів охорони здоров’я з питань національного класифікатора медичних виробів та механізмів його запровадження. Відповідно, цей класифікатор використовується ними у процесі закупівлі медичних виробів не на достатньому рівні. Висновки. Е фективне впровадження національного класифікатора медичних виробів у систему охорони здоров’я України потребує проведення додаткових організаційних заходів на галузевому та регіональному рівнях.