Деякі показники ускладнень вагітності по Харківській області порівняно з показниками по Україні - Огнєв, В.А.; Орел, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – вивчити та провести аналіз ускладнень вагітності по Харківській області порівняно з показниками по Україні. Матеріали і методи: статистичні дані Центру громадського здоров’я МОЗ України та «КНП ХОР «Обласний центр медичної статистики, здорового способу життя та інформаційно-аналітичної діяльності» (форма № 21 «Звіт про медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям»). У роботі використано бібліосемантичний та статистичний методи. Результати. За 5-річний період з 2017 по 2021 р. у Харківській області рівні ускладнень вагітності, які вивчались, не мають стійкої тенденції до зниження. У 2018 році по Харківській області зареєстровано перевищення показника за вагітностями, ускладненими анеміями, на 100 вагітних, які закінчили вагітність. Визначено, що у 2019 році по Харківській області перевищено середньоукраїнський показник за вагітностями, ускладненими інфекціями сечостатевої системи. Найвищі показники реєструвались у Краснокутському (54,3), Богодухівському (40,6), Лозівському (33,7), Вовчанському (28,4), Зачепилівському (27,8) районах на 100 вагітних, які закінчили вагітність. Висновки. Показники ускладнень вагітності не мають тенденції до зниження, а деякі показники в динаміці за 5 років по Харківській області перевищують середньоукраїнські. Через це виникає необхідність в обґрунтуванні моделі раннього виявлення та профілактики патологічного перебігу вагітності в акушерській практиці.