Детермінанти негативного впливу формування стоматологічного здоров’я в дитячого населення гірської географічної зони проживання - Пішковці, А.-М.М.; Пішковці, В.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – вивчити детермінанти розвитку стоматологічних захворювань у дітей гірської географічної зони проживання як чинники запровадження цільової профілактики розвитку патології порожнини рота та зубів у дітей відповідної категорії. Матеріали та методи. Були використані такі методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Матеріали – результати соціологічного опитування за спеціально розробленою анкетою 254 батьків із гірської географічної зони основної групи та 98 батьків контрольної групи – низинної зони проживання. Результати хімічного аналізу складу питної води джерел централізованого та індивідуального водопостачання 37 населених пунктів гірської географічної зони проживання. Результати та їх обговорення. У статті наведені детермінанти розвитку стоматологічних захворювань у дітей гірської географічної зони проживання, які мають об’єктивний, суб’єктивний та природний характер. Вони мають різний рівень негативного впливу на формування стоматологічного здоров’я дитячого населення. Висновки. Встановлено детермінанти розвитку стоматологічних захворювань у дітей гірської географічної зони проживання, які є основою при розробці заходів цільової профілактики розвитку патології порожнини рота та зубів у дітей відповідної категорії.