До питання підготовки магістрів за спеціальністю «Громадське здоров’я» в Україні - Слабкий, Г.О.; Миронюк, І.С.; Рябінчук, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити та проаналізувати відповідність освітньо-навчальних (освітньо-наукових) програм підготовки магістрів за спеціальністю «Громадське здоров’я» державному стандарту вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для другого (магістерського) рівня вищої освіти. Матеріали та методи. Матеріали – освітні програми підготовки магістрів за спеціальністю «Громадське здоров’я» у таких державних вищих навчальних закладах: Житомирський медичний інститут, Полтавський медичний університет, Тернопільський національний медичний університет, Харківський національний медичний університет, Ужгородський національний університет, а також Державний стандарт вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для другого (магістерського) рівня вищої освіти. Використані такі методи: бібліосемантичний, контент-аналізу, структурно-логічного аналізу. Результати та їх обговорення. В цілому проаналізовані ОНП скеровані на підготовку магістрів громадського здоров’я відповідно до Державного стандарту вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» для другого (магістерського) рівня вищої освіти. Висновки. Враховуючи регулярний перегляд освітніх програм, необхідно підготувати для ВНЗ методичні рекомендації із розробки (удосконалення) освітніх програм за спеціальністю «Громадське здоров’я» та провести тренінг для гарантів та керівників груп розробки освітніх програм з методології розробки освітніх програм і глобальних викликів громадському здоров’ю в Україні та з підготовки спеціалістів, які будуть здатними забезпечити подолання (мінімізацію) негативних наслідків наявних глобальних викликів.