Локус контролю щодо здоров’я та визначення оптимальних каналів комунікації в Україні - Балашов, К.В.; Пасенко, М.С.; Могільницький, А.О.; Шевченко, Л.Г.; Захарова, Н.М.; Хлєбас, С.В.; Серьогіна, Н.О.; Туряниця, С.М.; Фейса, І.І.; Гульчій, О.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Уявлення населення про міру, якою вони контролюють своє здоров’я (локус контролю), було визначено як клінічно цінний чинник, який слід ураховувати в кампаніях зі зміни поведінки. Мета – дослідження відмінностей у ставленні до інституцій та довірі до джерел інформації про здоров’я громадян України залежно від зміни локусу контролю. Методи. Проаналізовано відповіді 402 респондентів з усіх регіонів України, отримані в ході крос-секційного дослідження. Виявлено три фактори локусу контролю (проактивний, колективний і директивний) і шість кластерів (колективний, антидирективний, антиколективно-директивний, антипроактивний, антиколективний, змішаний). Результати. Представники кластерів більшою мірою відрізняються за ставленням до здоров’я, оцінкою соціальних чинників, що впливають на здоров’я, важливістю дотримання дітьми рекомендацій щодо здорового способу життя, рівнем довіри до джерел медичної інформації. Проактивно-директивна орієнтація зазвичай асоціюється зі здоровішим способом життя, кращою прихильністю до лікування та вищою довірою до лікарів, а колективна (фаталістична) – із менш здоровим способом життя та вищою довірою до загальних джерел інформації (ЗМІ, соцмережі). Висновки. Розвиток медичних онлайн-спільнот – це універсальна відповідь на проблеми охорони здоров’я в Україні, яка особливо корисна для більш ініціативних та орієнтованих на колектив людей.