Тягар основних захворювань порожнини рота у дітей як актуальний виклик громадського здоров’я - Крячкова, Л.В.; Коробко, М.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінити показники захворюваності, поширеності та тягаря карієсу дитячого населення України порівняно з іншими країнами світу та з урахуванням впливу провідних соціально-економічних чинників для визначення наявних тенденцій і напрямів зміцнення стоматологічного громадського здоров’я. Матеріали та методи. Матеріали були отримані за допомогою інструмента запиту Global Burden of Disease Study 2019 (GBD 2019). Для порівняльного аналізу використовувалися усереднені глобальні показники та показники по Східній та Західній Європі. Аналіз проводився за статтю та у чотирьох вікових групах з інтервалом у 5 років: до 5 років; 5–9, 10–14 та 15–19 років. Порівняння між країнами з урахуванням потенційних чинників впливу проводилося за допомогою даних із Глобальної обсерваторії охорони здоров’я ВООЗ. Для статистичного аналізу, що включав застосування класичних методів параметричної і непараметричної статистики, застосовувався програмний продукт STATISTICA 6.1. Результати. Показники основних захворювань порожнини рота у дітей статистично суттєво не відрізняються від подібних у Східній Європі, проте порівняно із Західною Європою відзначається суттєво вищий рівень захворюваності (на 64,5%, р<0,05) та поширеності (на 48,9%, р>0,05) карієсу молочних зубів. Карієс молочних зубів також має значний глобальний тягар захворювання – 8,57 DALY на 100 тис населення до 20 років, який перевищує світовий та західноєвропейський рівні. Поширеність та захворюваність на карієс постійних зубів в українських дітей суттєво не відрізняється від відповідних показників у Західній Європі. Висновки. Відсутність докорінних змін в стані здоров’я порожнини рота дітей України вказує на необхідність розроблення більш ефективних заходів щодо збереження стоматологічного громадського здоров’я.