Показники вітаміну D у жінок із синдромом хронічного тазового болю при ендометріозі - Адамчук, Н.В.; Охабська, І.І.; Корнієнко, В.Г.; Палапа, В.В.; Мялюк, О.П.; Марущак, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – установити і вивчити взаємозв’язок показників вітаміну D та інтенсивності тазового болю у жінок, які страждають на зовнішній генітальний ендометріоз. Матеріали і методи. В експерименті взяли участь 210 жінок. Основну групу становили 180 пацієнток із тазовим болем, зумовленим зовнішнім генітальним ендометріозом, контрольну групу – 30 жінок із верифікованим діагнозом зовнішній генітальний ендометріоз без больового синдрому. Для визначення інтенсивності тазового болю використовували візуальну аналогову шкалу. Залежно від вираженості больового синдрому пацієнтки основної групи були розділені на три підгрупи: перша підгрупа включала 75 жінок із тазовим болем слабкої інтенсивності; друга – 62 пацієнтки з болем помірної інтенсивності; третя підгрупа – 43 учасниці з вираженим тазовим болем. Визначали рівень загального 25-гідроксивітаміну-D3 у сироватці крові. Результати. Під час дослідження концентрації вітаміну D у пацієнток контрольної групи середні значення становили 29,22 ± 4,23 нг/мл, а основної групи – 22,23 ± 5,21 нг/мл, що відповідає у середньому недостатності вітаміну D у всіх учасниць дослідження. За допомогою критерію Тьюкі було виявлено суттєве зниження рівня вітаміну D у підгрупі пацієнток із помірною інтенсивністю болю порівняно зі слабким (p = 0,005), а також у підгрупі з вираженим больовим синдромом порівняно з помірним (p = 0,004). У результаті кореляційного аналізу спостерігався зворотний кореляційний зв’язок між вираженістю тазового болю за ВАШ та вмістом вітаміну D у жінок основної групи. Згідно з розподілом пацієнток за концентрацією вітаміну D залежно від вираженості тазового болю, посилення больового синдрому супроводжувалося збільшенням частки жінок із дефіцитом вітаміну D від 0 у контрольній групі до 48,8% у третій підгрупі. Відсоток учасниць дослідження з нормальним рівнем вітаміну D знижувався від 43,3% у контрольній групі до 7,0% у підгрупі жінок із вираженим тазовим болем. Висновки. У результаті дослідження виявлено зниження концентрації вітаміну D у пацієнток з ендометріозом та достовірну зворотну кореляцію між інтенсивністю тазового болю і рівнем вітаміну D у крові.