Акушерські та перинатальні наслідки розродження жінок з гіпертензивними розладами - Кириченко, М.М.; Сюсюка, В.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Прееклампсія (ПЕ) – специфічний для людини гіпертензивний розлад, що маніфестує після 20-го тижня вагітності та характеризується поєднанням підвищення артеріального тиску понад 140/90 мм рт. ст. і протеїнурії понад 300 мг за добу. Згідно з даними ВООЗ, тяжка прееклампсія посідає друге місце в структурі причин материнської смертності. Мета – на підставі ретроспективного аналізу дати оцінку акушерським та перенатальним наслідкам розродження жінок із гіпертензивними розладами під час вагітності. Матеріали та методи. Ретроспективний аналіз 100 випадків вагітності та пологів, що відбулися у перинатальному центрі міста Запоріжжя. До уваги бралися випадки одноплідної вагітності, ускладнені гестаційною гіпертензією, помірною або важкою прееклампсією. Використовувалися клініко-анамнестичні дані та результати статистичного аналізу за допомогою програм Microsoft Excel та STATISTICA 13. Результати. Виявлено, що гестаційна гіпертензія була зареєстрована у 34% випадків, помірна ПЕ – у 55%, а тяжка ПЕ – у 11%. Перенатальні наслідки включали передчасні пологи (37% випадків), порушення матково-плодово-плацентарного кровотоку (63%), та дистрес плода (23%). Установлено кореляцію між важкістю гіпертензивних розладів та терміном пологорозродження (ρ= -0,393, p < 0,01). Висновки. Гіпертензивні роздади у вагітних, особливо прееклампсія, суттєво впливають на перебіг вагітності та перенатальні наслідки. Виявлено високу частоту передчасних пологів, порушення матково-плодово-плацентарного кровотоку та розвиток затримки росту плода у новонароджених. Дослідження підкреслює необхідність ранньої діагностики та комплексного підходу до лікування гіпертензивних розладів під час вагітності для зниження ризиків негативних перенатальних наслідків.