Прогнозування ризику тривожності у пацієнтів із цукровим діабетом другого типу за дії несприятливих чинників на основ і багатофакторного регресійного аналізу - Батюх, О.В.; Мазур, Л.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – диференціювати коефіцієнт ризику рівня тривожності у пацієнтів із цукровим діабетом другого типу з/без артеріальної гіпертензії за математичною моделлю факторів ризику. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 102 пацієнти. Групу 1 становили пацієнти із ЦД 2 та АГ – 52 особи (42,3% чоловіків та 57,7% жінок). Групу 2 становили пацієнти із ЦД 2 без діагностованої АГ – 50 учасників (44,0% чоловіків та 56,0% жінок). Для дослідження рівня тривожності використовували шкалу прояву тривоги Тейлора (доповнену шкалою щирості за В.Г. Норакідзе). Статистична обробка отриманих даних здійснювалася табличним процесором Microsoft Excel 2007 та програмним пакетом для статистичного аналізу Statistica 10.0. Оцінка прийнятності моделі для прогнозування КРРТ оцінювалася дисперсійним аналізом ANOVA. Результати. За результатами регресійного аналізу значущими та спільними факторами КРРТ у двох групах досліджуваних були стать, тривалість ЦД 2 та вага пацієнтів. Окрім того, у пацієнтів групи 2 значущими факторами встановлено вік, зріст, САТ та пульс. Стосовно запитань опитувальника Тейлора, то у першій групі досліджуваних значущими є запитання № 1 «Я не можу зосередитися на чомусь одному», № 2 «Я постійно стурбований своїм матеріальним та службовим становищем», № 3 «Мене нерідко охоплює відчай», № 4 «Мені бракує упевненості в собі», № 5 «Я часто буваю прикро враженим». У другій групі запитання № 1 «Як правило, руки й ноги у мене теплі», № 2 «Я впевнений у своїх силах», № 3 «Очікування нервують мене», № 4 «Я майже завжди відчуваю голод», № 5 «Мені бракує упевненості в собі», № 6 «Я майже ніколи не червонію», № 7 «Як правило, я працюю з великим зусиллям». Висновки. Прогнозування КРРТ на основі багатофакторного регресійного аналізу є інформативним, дає можливість виявити важливі чинники, що впливають на розвиток і перебіг цукрового діабету другого типу та артеріальної гіпертензії, що дасть змогу медичним працівникам вчасно здійснити профілактичні заходи для попередження прогресування тривожності.