Епідеміологія раку молочної залози у жінок Закарпатської області - Ігнатко, В.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити епідеміологію раку молочної залози у жінок Закарпатської області та порівняти з національними даними. Матеріали та методи. Матеріали: дані Національного канцер-реєстру України та канцер-реєстру Закарпатської області за 2018-2022 роки. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний та структурно-логічного аналізу. Результати. В ході дослідження встановлено, що за роки дослідження показник захворюваності жінок Закарпатської області скоротився на 1,5% і в 2021 році склав 27,1 в розрахунку на 100 тис. жіночого населення. Даний показник в 1,5 раза нижчий, ніж відповідний показник захворюваності жінок України. Частка жінок, у яких захворювання виявлено в занедбаних стадіях за роки дослідження зросла в 1,5 раза і в 2022 році склала 41,9%. В Закарпатській області частка жінок, у яких захворювання виявлено в занедбаних стадіях у 2022 році була в 1,4 раза вищою, ніж в цілому в Україні. Показник смертності жінок внаслідок раку молочної залози в Закарпатській області на 0,5 в розрахунку на 100 тис. жіночого населення нижчий, ніж в цілому в Україні. В 2022 році названі показники відрізняються в розрізі адміністративних територій області. Висновки. В Закарпатській області реєструється несприятлива епідеміологічна ситуація щодо раку молочної залози у жінок.