Аналіз змін органа зору у пацієнтів із великим терміном захворювання на цукровий діабет на базі ендокринологічного відділення КНП «ЗОКЛ ім А. Новака» ЗОР - Бора, К.В.; Беляєв, В.Д.; Стойка, А.В.; Мушак, І.І. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета дослідження. Зробити аналіз змін органа зору у пацієнтів з цукровим діабетом І і ІІ типів із терміном захворювання 25 років і більше. Оцінити проведене і визначити необхідне в подальшому лікування у цієї категорії пацієнтів. Об’єкт і методи дослідження. Пацієнти, які проходили обстеження і лікування в ендокринологічному відділенні КНП «ЗОКЛ ім. А.Новака» ЗОР протягом 2023 року. Було обстежено 814 пацієнтів з цукровим діабетом. З них відібрано пацієнтів з стажем цукрового діабету 25 років і більше і розділено на дві групи – з цукровим діабетом першого і другого типу. Групу з цукровим діабетом І типу склало 12 пацієнтів, а групу з ІІ типом – 15 пацієнтів. Всі пацієнти проходили стандартне офтальмологічне обстеження Результати дослідження та їх обговорення. В результаті проведеного обстеження в обох групах більше ніж у половини досліджуваних виявлено на очному дні стан, що загрожує втратою зорових функцій найближчим часом. У групі з ЦД І типу (12 пацієнтів) виявлено проліферативу діабетичну ретинопатією на 14 очах (58,3%), діабетичний макулярний набряк на 7 (29,1%) очах. Відповідно у групі з ЦД ІІ типу виявлено на 6 очах (20,0%) проліферативну діабетичну ретинопатію, на 12 (40,0%) очах діагностовано діабетичний макулярний набряк. Крім змін на очному дні діагностовано ускладнену катаракту в першій групі на 12 очах (50,0%), в другій групі на 24 очах (80,0%). У групі пацієнтів з І типом цукрового діабету проведено, на момент огляду, на 8 очах (33,3%) закриту вітректомію, на 8 очах вже проведено панретинальну лазеркоагуляцію, на 6 очах – інтравітреальне введення інгібітору фактору росту ендотелію судин по схемі. Для стабілізації процесу захворювання необхідно провести закриту вітректомію на одному оці, панретинальну лазеркоагуляцію – на 9 очах, інтравітреальне введення медикаментів продовжити – на 6 очах і розпочати на 7 інших очах. При опитування погоджуються на лікування ближчим часом тільки 5 пацієнтів з 12 (41,6%). У групі пацієнтів з ІІ типом цукрового діабету проведено на момент огляду ПРЛК на 4 очах і проводиться лікування – інтравітреальне введення ІФРЕС (айлія) по схемі на 4 очах. Для стабілізації процесу захворювання найближчим часом необхідно провести закриту вітректомію на двох очах, панретинальну лазеркоагуляцію на 14 очах, інтравітреальне введення продовжити на 4 очах і розпочати ще на 6 інших очах. При опитування погоджуються на лікування ближчим часом тільки 8 пацієнтів з 15 (53,3%). В обох групах, крім хірургічних втручань, необхідних для стабілізації процесу на очному дні, необхідно провести оперативні втручання з приводу помутніння кришталика. В групі з ЦД І типу на 12, в групі з ЦД ІІ типу на 24 очах. Висновки. Зміни органа зору у пацієнтів з цукровим діабетом І і ІІ типів із терміном захворювання більше 25 років є важкими і можуть призводити до незворотньої втрати зорових функцій. Необхідне лікування для збереження зорових функцій та попередження важких ускладнень у даної категорії пацієнтів має бути індивідуальним і комплексним включаючи високотехнологічні хірургічні втручання.