Формування регіональних особливостей ресурсного та кадрового забезпечення надання офтальмологічної допомоги в Україні - Денисюк, Л.І. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – ретроспективний аналіз тенденцій ресурсного забезпечення з деталізацією його кадрового складника для забезпечення надання офтальмологічної допомоги населенню України різного віку. Матеріали та методи. Первинним матеріалом запланованого ретроспективного дослідження стали викопійовані з офіційної галузевої статистичної звітності (Форми 17, 20, 21-А) статистичні дані в розрізі всіх областей України (усього 1 197 одиниць за період дослідження глибиною у 15 років, із 2003 по 2017 р.). Методами дослідження були: медико-статистичний, контент-аналіз, системний підхід та системний аналіз. Результати. Виявлено суттєве зменшення кількості стаціонарних офтальмологічних ліжок (у 1,46 рази для дорослих та в 1,4 рази для дітей) за одночасного зростання обігу ліжка (із 36,09 у 2003 р. до 49,18 у 2017 р.). Установлено зменшення кількості офтальмологів (-21,4%), особливо дитячих (у 1,5 раза). За зменшення середньої тривалості перебування хворого на ліжку (до 6,92 дня для дітей та 7,06 дня для дорослих) зріс відносний показник кількості оперативних утручань на органах зору (+4,99%), особливо мікрохірургічних. Висновки. Результати проведеного ретроспективного дослідження дали змогу виявити скорочення кількості офтальмологічних ліжок, зменшення кількості офтальмологів, особливо дитячих (в 1,5 раза). Виявлені регіональні особливості є цінним підґрунтям для прийняття виважених управлінських рішень на місцях, особливо щодо планування ресурсного та кадрового забезпечення надання своєчасної спеціалізованої офтальмологічної допомоги дітям.