Методологія стратегічного планування збереження здоров’я населення територіальної громади - Миронюк, І.С.; Білак-Лук’янчук, В.Й.; Слабкий, Г.О.; Беляєв, В.Д. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: розробити та представити методологію стратегічного планування збереження здоров’я населення територіальної громади Матеріали та методи. Методи: бібліосемантичний, моделювання, структурного-логічного аналізу. Матеріали: законодавчі акти державного та галузевого рівня, інформаційно-аналітичні матеріали з питань стратегічного планування. Результати. Методологія стратегічного планування збереження здоров’я населення територіальної громади є комплексною і базується на системному підході. Етапами організації стратегічного планування є створення робочої групи яка проводить поглиблене вивчення та аналіз існуючою ситуації та проблемних питань із залучення для проведення даної роботи професіоналів. Розробка програми та плану заходів із визначенням термінів їх виконання, відповідальних, механізмів фінансування, системи контролю та індикаторів оцінки тощо. Проєкт стратегічного плану підлягає експертній оцінці та громадському обговоренню, прийняттю. Висновки. Використання представленої методології дасть можливість розробки стратегічних комплексних програм збереження здоров’я населення територіальних громад, які базуються на реальних місцевих потребах.