Ефективність реабілітації при гострій респіраторній хворобі, викликаній SARS-CoV-2 - Руденко, А.М.; Звіряка, О.М.; Базарь, О.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета дослідження – науково обґрунтувати і розробити комплексну програму реабілітації при гострій респіраторній хворобі, викликаній SARS-CoV-2. Матеріали та методи. Обстежено сім хворих у віці 51–62 років із гострою респіраторною хворобою, викликаною SARSCоV-2. Застосовували медико-біологічні методи дослідження: клініко-інструментальні (гоніометрія, частота дихання, тонометрія, екскурсія грудної клітки, пульсоксиметрія); функціональні проби (проба Штанге, проба Генчі, модифікована шкала Борга); суб’єктивні методи дослідження (госпітальна шкала тривоги і депресії (HADS), візуально-аналогова шкала болю (VAS), опитувальник якості життя (EQ-5D)). Результати. Основними скаргами пацієнтів у першу добу перебування у лікарні були біль, запаморочення, слабкість, розлади сну, прояви тривоги та депресії. На етапі гострої фази показники гемодинаміки були значно вищими за норму, а показники респіраторної системи – відповідно, нижчими. Здатність осіб витримувати фізичні навантаження за модифікованою шкалою Борга становить 5,57 бали, що відповідає ступеню задишки «складно». Рівень якості життя значно знизився, особливо за показниками рухливості, самообслуговування та побутової активності. Було розроблено комплексну програму реабілітації при SARS-CoV-2, яка містила структурні компоненти кінезіотерапії. Наприкінці довготривалого періоду реабілітації постковідних осіб показники кардіореспіраторної системи максимально наблизилися до норми, що свідчить про покращення функціонального стану серцево-судинної системи, усунення розвитку фіброзу легень та відновлення легеневої функції. Висновки. У формувальній частині дослідження підтверджено позитивні зміни функціонального стану серцево-судинної системи, усунення розвитку фіброзу легень та відновлення легеневої функції. Помітна гарна динаміка таких показників самосприйняття фізичного навантаження, як задишка/втома – 3,14 бали («помірне навантаження») у післягострому періоді та 0,71 бали («дуже легке») наприкінці довготривалого періоду. Спостерігається відсутність точно виражених симптомів тривоги/депресії, больових відчуттів, повне відновлення рухливості, навичок самообслуговування та побутової активності.