Особливості організації надання первинної медичної допомоги особам літнього віку на Прикарпатті - Марусин, О.В.; Ільків, М.І.; Ціхонь, З.О.; Ковальчук, Р.Є. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
З кожним роком середня тривалість життя нашого суспільства зростає, що призводить до збільшення числа осіб літнього віку і відповідного збільшення потреб у медичній допомозі для цієї групи населення. Метою дослідження стало вивчення особливостей організації надання первинної медичної допомоги особам літнього віку в світі, в країні й, зокрема, на Прикарпатті. Матеріали та методи: проаналізовано міжнародний досвід, нормативно-правову базу, дані офіційної медичної статистики України та медико-соціологічного дослідження (за спеціально розробленою програмою опитано 269 лікарів (терапевтів та лікарів загальної практики-сімейної медицини), які надають первинну медичну допомогу населенню Івано-Франківської області). Результати дослідження та їх обговорення. Представлена інформація про особливості потреби первинної медичної допомоги особам літнього віку за рекомендаціями світових експертів та обґрунтовано потреби поліпшення якості надання такої допомоги населенню України, враховуючи, що наша країна входить до топ-30 найбільш старих країн у світі за відсотком населення у віці 60 років і старше. Проаналізовано аналітичні панелі (Дашборди) Національної служби здоров’я України стосовна структури надавачів послуг первинної медичної допомоги в Україні, на основі чого за спеціально розробленою програмою було проведено опитування лікарів первинної ланки на Прикарпатті та здійснено їх характеристику. Вивчено статево-віковий склад медичного персоналу (68,03% лікарів жіночої статі та 31,97% чоловічої; середній вік респондентів становив 45,65±0,92 роки), який надає первинну медичну допомогу людям похилого віку. Також, показано їх розподіл за медичними спеціальностями (69,14% є лікарями загальної практики-сімейної медицини та 30,86% терапевти) та місцями надання медичних послуг (53,53% працюють у містах, а 46,47% у селах чи селищах міського типу). Висновки: Висвітлено статево-вікову структуру репрезентативної вибірки надавачів первинної медичної допомоги особам літнього віку на Прикарпатті, показано їх розподіл за спеціальностями та місцевістю надання послуг.