Дослідження відношення лаборантів клініко-діагностичних лабораторій до стилів управління – як невід’ємний елемент лабораторного менеджменту - Хмиз, Н.В.; Середяк, А.І.; Криницька, І.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета роботи – дослідити відношення лаборантів КДЛ закладів охорони здоров’я м. Тернополя до різних стилів управління та виявити його ймовірну залежність від вікової категорії респондентів. Матеріали та методи. Проведено соціологічне опитування 60 лаборантів КДЛ, з них 17 лаборантів КДЛ комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради, 19 лаборантів КДЛ Тернопільської обласної клінічної лікарні, 14 лаборантів КДЛ комунального некомерційного підприємства «Тернопільська комунальна міська лікарня №2», 10 лаборантів комунального некомерційного підприємства «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги». Статистичний аналіз даних здійснювався за допомогою комп’ютерного програмного забезпечення «Microsoft Excel» та «STATISTICA 12.0». Результати. Встановлено статистично значимий вплив вікової категорії лаборантів КДЛ на їх відношення до різних стилів управління. Зокрема, виявлено, що тяжіння до авторитарного стилю управління (впевненість у необхідності постійного контролю з боку керівництва за якістю роботи, що виконується (χ2=13,44; р=0,037); страх дискусій щодо спірних питань, якщо вони зможуть призвести до конфліктів (χ2=20,97; р=0,002); неготовність виступати з тими чи іншими ініціативами (χ2=30,87; р<0,001)) більшою мірою притаманне лаборантам середнього (45–59 років) та похилого віку (60 років і більше), тоді як лаборанти молодого віку (18-44 роки) більш схильні до демократичного стилю управління. Висновки. Отримані дані є підґрунтям для розробки заходів щодо оптимізації управління середнім медичним персоналом (враховуючи віковий склад) клініко-діагностичних лабораторій, що в свою чергу підвищить якість й ефективність лабораторних послуг, які надаються у досліджуваних закладах охорони здоров’я м. Тернополя.