Особливості поранень від різних типів зброї, місцезнаходження особи на момент вибуху - Чорна, В.В.; Заводяк, А.Ю.; Плахотнюк, І.М.; Липкань, В.М.; Томашевський, А.В.; Коломієць, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета проаналізувати кількості поранень, що виникли в результаті дії різних типів зброї в умовах повномасштабної війни рф проти України та їх особливості; залежність між відстанню до епіцентру вибуху, силою вибуху, дією ударної хвилі та наявністю вторинних чинників, важкістю ушкодження в умовах російського вторгнення в Україну. Матеріали та методи. При виконанні роботи використані наступні методи: контент-аналіз, порівняльний аналіз та систематизація дослідженого матеріалу. Проаналізовано 280 примірники висновків експертів судово-медичної експертизи трупів військовослужбовців, доставлених із зони бойових дій та тіл цивільних осіб, що постраждали внаслідок ракетного удару по м. Вінниця в період 2022–2023 рр. Крім того, вивчені матеріали кримінальних впроваджень, що надавалися слідчими при проведенні судово-медичних експертиз, а саме: протоколи огляду місця подій та протоколи допитів свідків, в яких містилися відомості щодо перебування окремих осіб в конкретних місцях під час вибухів. Конфіденційність даних обумовлена відсутністю особистих даних осіб, вказань конкретних місць розташування, та часу подій. Результати. За даними архівного матеріалу частота кульових поранень становить 16%, осколкових – 38,2%, ушкодження внаслідок мінно-вибухової травми становлять 45,8%. Це свідчить про пріоритетне використання вибухової зброї із широкою зоною ураження супротивником серед цивільних та військових осіб. Висновки. За результатами дослідження – тяжкість ушкоджень залежить від типу вибухового пристрою та його сили, місцезнаходження особи на момент вибуху, її позиції та положення, наявності вторинних чинників та його дії.