Вплив війни проти російської військової агресії на стан здоров’я населення старших вікових груп Закарпаття - Сухан, В.С.; Анталовці, О.В.; Козодаєв, С.П.; Фейса, І.І. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити вплив війни проти російської військової агресії на стан здоров’я населення старших вікових груп Закарпаття. Матеріали та методи. Матеріали: результати соціологічного опитування 237 постійних жителів Закарпатської області віком старше 60 років життя. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. За період війни проти російської військової агресії стан здоров’я погіршився у 89,0% респондентів при цьому 76,4% опитаних стали рідше звертатися до закладів охорони здоров’я за медичною допомогою, 40,9% респондентів стали частіше практикувати самолікування. Рівень особистого здоров’я як особистого пріоритету скоротився в 9,3 разу: із 47,3% до 5,1%. До основних соціально-економічних наслідків, які негативно впливають на стан здоров’я постійного населення старших вікових груп регіону, який віддалений від зони активних бойових дій відносяться: постійний страх за життя та здоров’я рідних людей (8,4 бали), вимушений розрив сімей (8,3 бали), трагічна втрата рідних (7,9 балів), низький рівень інтернет та мобільного зв’язку (вимушена ізоляція) (5,7 балів), зниження рівня економічного забезпечення (4,8 балів). До основних поведінкових та біологічних детермінант, які негативно впливають на стан здоров’я респондентів відносять: втрата попередніх сталих умов якісного життя (6,2 балів) при проживанні в несприятливих санітарно-гігієнічних умовах (6,2–5,1 балів) та в постійному стресі (6,1 балів). Висновки. Результати дослідження вказують на негативний вплив війни проти російської воєнної агресії на стан здоров’я населення старших вікових груп території віддаленої від зони активних бойових дій.