Стан кадрового забезпечення системи реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні - Панковець, А.В.; Юрочко, Т.П. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: провести аналіз актуального забезпечення фахівцями системи реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні. Матеріали та методи. Збір даних відбувався з відкритих джерел та запитів на публічну інформацію до відповідних державних установ стосовно кількості випускників спеціальності 227 «Терапія та реабілітація», кількості фахівців з реабілітації, що практикують, та потреби у фахівцях у закладах охорони здоров’я. Методи дослідження: бібліосемантичний, метод структурно-логічного та контент-аналізу. Результати. Із 2017 по 2023 рік в Україні 15 253 фахівці здобули освіту за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація», 7 103 з яких – магістри. Водночас кількість таких, що працюють, фізичних терапевтів, ерготерапевтів і їхніх асистентів становить приблизно 4 000 фахівців, а кількість фізичних терапевтів, що практикують, на 1 000 населення значно нижче, ніж у країнах Європейського Союзу чи OECD. Кількість працевлаштованих магістрів спеціальності 227 становить не більше 33%, а бакалаврів – не більше 20%. Водночас попит на фахівців із боку закладів охорони здоров’я не є цілком задоволеним. Висновки. Кількість випускників спеціальності 227 «Терапія та реабілітація» значно перевищує кількість працевлаштованих фахівців, проте попит на фахівців у закладах охорони здоров’я залишається незадоволеним. Кількість фізичних терапевтів, що практикують, щодо кількості населення в Україні значно менше, ніж у країнах Європейського Союзу чи OECD. Це потребує подальшого вивчення причин низьких показників залученості студентів до роботи за спеціальністю та розвитку інфраструктури для можливості їхньої професійної реалізації.