Санаторно-курортна реабілітація хворих працездатного віку з остеоартрозом колінних суглобів - Філак, Я.Ф.; Філак, Ф.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: теоретично обґрунтувати й удосконалити засоби санаторно-курортної реабілітації хворих на остеоартроз колінних суглобів. Матеріали та методи. Дослідження проведені у 30 хворих на остеоартроз колінних суглобів, які перебували на санаторно-курортному лікуванні в санаторії «Орлине гніздо». Вік пацієнтів становив від 50 до 60 років, з них 12 чоловіків і 18 жінок. Діагноз базувався на даних клініко-лабораторних та інструментальних методів дослідження. Для контролю за клінічним і функціональним станом пацієнтів використовували такі методи дослідження: для оцінювання болю в ураженій кінцівці використовували візуально-аналогову шкалу болю, оцінювали амплітуду рухів у колінних суглобах за шкалою гоніометра, градуйованою від 0 до 180 градусів, силу м’язів оцінювали за методикою В.О. Єпіфанова. Результати. У результаті проведеного курсу санаторно-курортних реабілітаційних заходів поряд із покращенням клінічної картини відзначається покращення функціональних показників, а саме: зменшення ступеня болю в ділянці колінного суглоба з вираженої інтенсивності до помірної. За даними гоніометричного дослідження, амплітуда рухів у колінному суглобі вірогідно підвищилася з 89,7 ± 1,4 ° до 117, 3 ± 1,6 °. Показники сили м’язів стегна відповідно до шкали В.О. Єпіфанова підвищилися із двох до чотирьох балів, це вказує на те, що хворий самостійно виконує активні рухи і може подолати невелику протидію реабілітолога; м’язів гомілки – із двох до трьох балів, хворий самостійно виконує активні рухи, але не може подолати невелику протидію реабілітолога. Висновки. Розроблена нами комплексна програма санаторно-курортної реабілітації хворих з остеоартрозом колінних суглобів спрямована на покращення клінічних показників, підвищення амплітуда рухів у суглобі, збільшення сили м’язів ураженої кінцівки, водночас покращується самопочуття, підвищується працездатність пацієнтів.