Важливість мануального м’язового тестування в обстеженні пацієнтів із травмами та порушеннями діяльності опорно-рухового апарату: аналітичний огляд наукової літератури - Бондарчук, В.І.; Попович, Д.В.; Гевко, У.П.; Давибіда, Н.О.; Гавриленко, А.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: проаналізувати світовий досвід необхідності у проведенні мануального м’язового тестування у фізичній терапії в разі наявності травм і порушень діяльності опорно-рухового апарату. Матеріали та методи. За допомогою пошукових баз даних мережі «Інтернет» (Scopus, Web of Science, PubMed, Google Schoolar, PEDro) здійснено бібліосистематичний огляд джерел інформації й аналіз матеріалів щодо необхідності у проведенні мануального м’язового тестування пацієнтам ортопедичного профілю. Результати. Практична діяльність фізичного терапевта ґрунтується на доказах і включає: найкращі достовірні результати, здобуті в наукових дослідженнях, клінічний досвід, індивідуальні цінності й очікування пацієнта (М.А. Мазепа, 2017 р.). Тестування сили м’язів надає інформацію, корисну для диференціальної діагностики, прогнозування та менеджменту нервово-м’язових і м’язово-скелетних розладів (F.P. Kendall, E. Kendall McCreary, P. Geise Provance, M. Rodgers McIntyre, and W.A. Romani, 2005 р.). Хоча існує багато методів оцінювання сили м’язів, проте є три ключові підходи, які описані в публікація провідних фахівців і використовуються у практиці фізичного терапевта, це: ізокінетичне, ізотонічне й ізометричне тестування. Мануальне м’язове тестування допомагає визначити обсяг і ступінь м’язової слабкості, яка була спричинена конкретним захворюванням або травмою. М’язове тестування необхідне, щоб забезпечити основу для подальшого планування реабілітаційних терапевтичних процедур. Мануальне м’язове тестування застосовується для оцінювання функції та сили окремого м’яза, групи м’язів, ґрунтуючись на ефективному виконанні руху щодо сили тяжіння, мануального опору. В Україні найбільш поширеною шкалою мануального м’язового тестування є шкала “Lovett”, проте застосовують ще Medical Research Council, MRC (Оксфордська шкала оцінювання сили м’язів), шкалу мануального м’язового тестування “Daniels and Worthinghmans Manual Muscle Testing Scale”, шкалу тестування м’язів “Kendall Muscle Testing Scale”. У публікації описаний випадок із застосуванням шкали тестування м’язів “Kendall Muscle Testing Scale” (пацієнтка 40 років із травмою другого правого п’ястно-фалангового суглоба (articulationes metacarpophalangeae)). Тестування сили м’язів є важливим, причому розуміння чинників, які можуть впливати на м’язову силу, також важливе, щоб клінічно достовірно обґрунтувати, чому людина відчуває втрату сили. У реабілітації пацієнтів із травмами та порушеннями діяльності опорно-рухового апарату шкала MRC є найбільш поширеною для оцінювання. MRC проста у виконанні обстеження і легка в заповненні протокольно. Висновки. Проаналізовані літературні дані підтвердили важливість мануального м’язового тестування в обстеженні пацієнтів із травмами та порушеннями діяльності опорно-рухового апарату. Також, що не менш важливо, це послідовність у методах для отримання достовірних і надійних результатів обстеження. Низка науковців зазначають необхідність розуміння чинників, які впливають на силу м’язів, і поліпшення навичок клінічного мислення. Саме мануальне м’язове тестування є важливою клінічною навичкою, яку необхідно практикувати, щоб набути необхідного досвіду в реабілітації пацієнтів ортопедичного профілю.