Задачі територіальних громад по забезпеченню здоров’я населення - Миронюк, І.С.; Слабкий, Г.О.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – дослідити можливі задачі територіальних громад із забезпечення високого рівня здоров’я населення. Матеріали та методи. Матеріали: законодавча база України з охорони здоров’я та місцевого самоврядування, результати експертної оцінки 42 незалежних експертів. У експертів відсутні професійні або особисті зв’язки з авторами дослідження. Методи: бібліосемантичний, експертних оцінок, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. У ході дослідження збережено конфіденційність інформації про респондентів. Результати. Задачі територіальних громад із забезпечення збереження та зміцнення здоров’я населення є стратегічними. Вони розділені на п’ять таких груп: задачі організаційного характеру; задачі із забезпечення населення медичною допомогою; задачі зі створення умов для збереження та зміцнення здоров’я; задачі з забезпечення здорового довкілля; задачі соціально-економічного характеру. Кожна група задач є комплексною і включає заходи різнопланового характеру. Рішення визначених задач потребує значної організаційної діяльності та ресурсів. Конкретні можливі задачі територіальних громад із збереження та зміцнення здоров’я населення отримали різний, але високий рівень підтримки незалежними експертами. Висновки. Впровадження визначених для територіальних громад задач забезпечить більш високий рівень здоров’я населення.