Роль та місце навчання болю в менеджменті хронічного болю у нижній ділянці спини - Овдій, М.О.; Мороз, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – провести літературний огляд джерел стосовно освіти болю з метою систематизації знань та оптимізації процесу інтеграції даного підходу в реабілітацію осіб з хронічним болем у попереку. Методи дослідження. Для досягнення зазначеної мети проведено пошук літературних джерел за 2014–2024 роки в онлайн-базах даних PubMed, Web of Science та Google Scholar. Пошук здійснювався за такими напрямками: освіта болю та хронічний біль, освіта болю та хронічний біль у попереку. Результати. Навчання болю є освітньою стратегією, що враховує багатовимірність больового досвіду та допомагає переосмислити біль через нейрофізіологічні, нейробіологічні, соціологічні та фізичні знання. Освіта болю може проводитись у вигляді бесіди, лекції, дискусії або із застосуванням навчальних посібників. Навчання болю разом з іншими реабілітаційними інтервенціями має позитивний вплив на інтенсивність болю, інвалідизацію, психоемоційний стан та якість життя у пацієнтів з хронічним болем у попереку. Висновки. Освіта болю у поєднанні з традиційними реабілітаційними інтервенціями у пацієнтів з хронічним болем у попереку сприяє зниженню інтенсивності болю, інвалідизації, катастрофізації, кінезіофобії, покращує якість життя, психоемоційний стан та функціонування пацієнтів.