Біоелектричний фазовий кут у дітей з саркопенічним ожирінням - Паламарчук, О.С.; Шип, Д.Я.; Петрик, К.Ю.; Фекета, В.П. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Метою дослідження було визначення особливостей фазового кута (ФК) у дітей із саркопенічним ожирінням та порівняння їх із показниками здорових дітей того ж віку. Матеріали і методи дослідження. Дослідження охопило 118 дітей віком 11–13 років, розділених на дві групи: основну (38 дівчат і 26 хлопчиків із саркопенічним ожирінням) та контрольну (25 дівчат і 29 хлопчиків із нормальною масою тіла). Біо-імпедансний аналіз проводився за допомогою аналізатора TANITA МC-780 MA для оцінки Muscles to Fat Ratio (MFR) та ФК. Результати. В обох групах основна група мала значно нижчий показник ФК: на 1,04° у дівчат (р<0,01) та 0,84° у хлопчиків (р<0,05). ІМТ не показав значної різниці між групами. Не виявлено кореляції між ІМТ та ФК. Виявлено слабку негативну кореляцію між ФК і MFR та BF у дівчат (r = -0,33; p=0,045 і r = -0,31; p=0,039) і між ФК та MFR у хлопчиків (r = -0,29; p=0,046). Позитивна кореляція знайдена між ФК і ASM, а також між ФК і саркопенічним індексом (SІ) з коефіцієнтами кореляції r = 0,58 (p=0,002) у дівчат і r = 0,64 (p=0,001) у хлопчиків. Висновки. У дітей із саркопенічним ожирінням віком 11–13 років значення фазового кута істотно нижчі, ніж у здорових дітей, і позитивно корелюють із саркопенічним індексом.