Вплив менінгеального синдрому на перебіг аневризматичного субарахноїдального крововиливу - Ревурко, А.П.; Солодовнікова, Ю.О.; Сон, А.С. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – оцінити вплив менінгеального синдрому на перебіг аневризматичного субарахноїдального крововиливу (аСАК). Матеріали та методи. проаналізовано 480 історій хвороби в гострому періоді розриву множинних аневризм (МА). Пацієнтів було розподілено на дві групи: група 1 – пацієнти без менінгеальних знаків, група 2 – пацієнти з менінгеальними знаками. Статистичний аналіз виконувався з використанням χ2-квадрат-тесту, t-тесту незалежних вибірок, тесту Манна-Уітні, логістичної біноміальної та ординальної регресії. Результати. Відносна кількість пацієнтів зі ступенем тяжкості один за модифікованою шкалою WFNS переважала у першій групі. При цьому пацієнти другої групи мали у 2 рази вищий шанс на гірший ступінь тяжкості за модифікованою шкалою WFNS при надходженні (ВШ=2,16; ДІ 0,193–1,38; р=0,011). Головний біль був наявний у 44 пацієнтів (83,0%) першої групи та у 365 пацієнтів (86,1%) другої групи (χ2=0,362; df=1; р=0,547). Що стосується наявності вазоспазму, то він був виявлений у 22 пацієнтів (41,5%) групи 1 та у 202 пацієнтів (47,5%) групи 2 (χ2=0,686; df=1; р=0,408). Гідроцефалія розвивалась у 3 пацієнтів (5,7%) першої групи та у 72 пацієнтів (16,9%) другої групи. Під час проведення біноміальної логістичної регресії було виявлено, що у пацієнтів з менінгеальними знаками у 3 рази вищі шанси на розвиток гідроцефалії після перенесеного аСАК (ВШ=3,3803; ДІ 1,0260–11,136; р=0,045). Висновки. Менінгеальні знаки виступають як прямі прогностичні ознаки результату після перенесеного аСАК на основі їхнього впливу на тяжкість стану пацієнтів при надходженні. Менінгеальний синдром є несприятливою клінічною ознакою щодо розвитку гідроцефалії у пацієнтів у гострому періоді розриву МА.