Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І.І. Мечникова: з моменту заснування і по сьогодення (1798–2014) - Зайцев, В.В.; Родинський, Р.О. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – дослідити та проаналізувати виникнення та розвиток Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова з 1798 до 2014 року, визначити ключові її періоди, а також визначити роль лікарні в розвитку міста, регіону та країни в цілому. Матеріали та методи. Ми використали такі історичні матеріали: монографії, публікації у періодичних виданнях, авторські інтерв’ю, офіційні постанови, довідки та державні звіти. При цьому застосовувалися бібліосемантичний, описовий та історичний методи обробки даних. Результати. Лікарня ім. І.І. Мечникова має цікаву історію виникнення, розвитку у постійно змінних нелегких обставинах та ще більш складної сучасності. Відіграючи ключову роль у війнах у всі часи, лікарня вирішувала долі не тільки окремих хворих, поранених, але й цілих країн, певною мірою визначаючи їхню подальшу долю. Незважаючи на всі ці виклики, до сучасності із «маленького богоугодного закладу» ця лікарня перетворилася на медичний центр щонайменше обласного масштабу. Висновки. Обласна клінічна лікарня імені І.І. Мечникова – найбільша в області, визначна лікарня зі славетною історією, гідною вивчення. Протягом свого існування вона пройшла багато складнощів, проте її це лише загартовувало, піднявши рівень розвитку охорони здоров’я та надання медичної допомоги. Визначено, що історія розвитку лікарні відповідає історії держави, складовою частиною якої вона є. Як свідчать результати дослідження, лікарня є важливою та невід’ємною частиною життя України в цілому та Дніпропетровської області протягом своєї понад 200-річної історії.