Особливості ерготерапії дітей з розладами аутистичного спектра в умовах війни - Виноградова, М.С. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: проаналізувати дані наукових інформаційних джерел щодо ефективності ерготерапії для дітей із розладами аутистичного спектра (РАС) та визначити особливості терапевтичних втручань у контексті війни. Матеріали та методи. Аналіз сучасної науково-методичної літератури з питань ерготерапії дітей з РАС, а також особливостей ерготерапевтичних втручань для цієї категорії клієнтів / пацієнтів в умовах війни. Для досягнення поставленої мети здійснено теоретичний аналіз науково-методичної літератури, що стосується проблеми дослідження, а також систематизовано отримані дані. Відбір джерел здійснювався на основі актуальності, новизни та відповідності тематиці дослідження. Для пошуку матеріалів використано бази даних PEDro, Scopus, PubMed та Google Scholar. Результати. Воєнні дії значно впливають на психоемоційний стан дітей із РАС та їхніх сімей. Стрес, втрати стабільності та зміна середовища призводять до погіршення поведінкових виявів, регресу навичок та зниження якості життя. Батьки також демонструють підвищений рівень тривоги, депресії та стресу, що негативно впливає на здатність підтримувати дітей. Сучасна науково-методична література описує, що сенсорно-інтегративна терапія, адаптація середовища, модифікація діяльності та підтримка сімей є ключовими елементами ефективних програм ерготерапії. Особливої уваги потребують дистанційні технології, які створюють нові можливості для надання послуг в умовах обмеженого доступу. Висновки. Ерготерапія є важливим інструментом у покращенні якості життя дітей із РАС в умовах війни. Адаптовані втручання допомагають знижувати рівень тривожності та покращувати соціальні навички. Однак для досягнення сталих результатів потрібен комплексний підхід, який передбачає психосоціальну підтримку, інтеграцію арттерапії та технологій, а також активне залучення сімей до терапевтичного процесу.